Hej, vi vill bara kolla att du är gammal nog

Den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker, och riktar sig till dig som är över 25 år.

Jag är 25 år eller äldre
Meny

O.Wines vinkalender 2015

Publicerat för 5 år sedan

O.Wines vinkalender.
Varje dag fram till jul presenterar vi ett av våra viner med ett tips på passande tillbehör, allt i julens tecken förstås!


21 december
2014 Nostos Roussane – Ekologiskt

Jultips!
Till nyårsmiddagen med skaldjur på menyn.
Beställ 2 flaskor eller fler – det här vinet är försvinnande gott!

19-20 december
2011 Okto Red / 2013 Okto White

Två riktig bra viner som representerar det bästa av två världar när de kretensiska druvorna backas upp av en internationell.
Okto Red: Djup rubinröd färg.
Inbjudande doft av skogsbär med liten ton av vanilj och kryddor.
Smaken är rik, fyllig med bra syra och väl sammanbundna tanniner som avrundas i sammetslena toner.
Okto White: Klar gröngul färg.
Förförande doft av frukt där fläder, citrus, äpple och exotiskt frukt dominerar. Subtila inslag av rosor och fläderblomster. Elegant och nyanserat med lång eftersmak.

Jultips!
Två viner som passar utmärkt att bjuda vännerna på som en introduktion till den grekiska vinvärlden.


18 december
2014 Assyrtiko blindtestas i Livets Goda

17 december
2008 Symbolo Grand Cuvee

Intensiv rubinröd färg. Elegant, djup och mycket fyllig doft med inslag av skogsbär, grafit och vanilj. I bakgrunden kan skönjas en svag ton av rök. Smaken är sammetslen och har inslag av viol, skogsbär, vanilj och toner av sötare kryddor.

Jultips!
Till nyårssteken, gärna av kalv med potatis och tryffel eller varför inte som julklapp till vinsamlaren.

16 december
2012 Nostos Syrah

”fin lite köttig doft, järn, mineral med viss kryddighet. Fylligt och stadigt i smak med tydlig frukt och rejält ekstöd i internationell stil. Lång eftersmak där tobak och färska örter dominerar”
Världens Viner #1, 2015

Jultips!
Passar till det vilda julbordet, här ett lättlagat recept på älgköttbullar.

Ädla julköttbullar med älgfärs
Ingredienser (4p.)

500 g älgfärs
3 msk ströbröd
2 dl vispgrädde
1 gul lök
1 ägg
50 g Kvibille ädel
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Svenskt Smör

Gör så här:
Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt svälla ca 10 min. Skala och finhacka löken. Bryn den i smör i en stekpanna. Låt svalna. Blanda ner färs i ströbrödsblandningen. Tillsätt lök, ägg, smulad ost, salt och peppar. Rör till en smidig färs. Forma färsen till bullar. Bryn dem i smör i en stekpanna. Skaka pannan då och då och låt köttbullarna eftersteka på svag värme.

15 december
2010 Red Velvet

Doft med nyanser av vanilj, kanel och skogsbär.
Smak av röda bär med mjuka tanniner vilket gör att det här vinet är precis vad det heter, sammetslent med en lång eftersmak där man anar en aning lakrits. Färgen är djupröd och lagringen på ekfat i minst 12 månader bidrar till dess mjuka karaktär.

Julhälsning!
Domaine Glinavos önskar god jul med ett till Red Velvet matchande recept på en klassisk rätt för säsongen.

Pork with leek and celery from Zitsa

Ingredients for 6 people:
1kg pork loin
4 large leeks thoroughly cleaned
1 bunch of celery
2 celery root
3 onions
4/3 spoon butter
juice of 2 lemons
Salt & Pepper

1. Cut the meat into small pieces like bites. Cut leeks into thick slices. Finely chop the celery, clean the celery root and cut into chunks. Rub the onion on a grater.

2. In a large pot add butter and cook the meat thoroughly. Once browned, add the onion and continue sautéing 1-2 minutes.

3. Pour into the pot the chopped leeks, the chopped celery and celeriac, stir, add water until they are all covered, then add the salt and the pepper and leave it to cook until the meat becomes tender and the sauce thickens.

4. Shortly before serving pour the lemon

 

14 december
2014 Vilana

Vilana är ytterligare en näst intill utrotad druva som Lyrarakis lyckats rädda. Druvan ger utsökta och delikata viner som du sällan hittar utanför Grekland.
Vilana 2014 har en något blommig doft (jasmin), inslag av örter, tropisk frukt, citrus och apelsin. Välbalanserad och rik i smaken med tydliga mineralinslag. Tål att lagras!

Jultips!
Så här i december tycker vi att man njuter detta vin allra bäst till krabba men det passar även bra till fisk.


13december – 
trevlig lucia!


12 december

Nostos Blend – The Journey

Fylligt, med ännu inte helt utvecklade tanniner som harmoniserar väl med alkohol och syra, smaken är lång och intensiv med inslag av mörka bär. Något pepprig finish. Färdigt att dricka nu men vinner på att lagras under minst 5-7 år. Därefter kan du njuta det i ytterligare 4-5 år.

Jultips!
Julklapp till finsmakaren som gillar att lagra vin.

 

11 december
2013 Debina, Semi sparkling

På plats hos producenten tidigare i år blev vi glatt överraskade av detta halvmousserande vin.
Det här är ett roligt alternativ till Prosecco och Cava, inte minst för att det är grekiskt men också just därför.
Debina är förutom namnet, druvan som vinet är gjort på vilken är speciell för den region där vår producent Domaine Glinavos har sina odlingar. Den finns bara i denna region som ligger i nordvästra Grekland.
Smaken är full av frukt – äpple och päron – som ger en härlig friskhet. De naturliga bubblorna fyller behagligt munhålan och eftersmaken är lång med finess.

Jultips!
Roligt och prisvärt alternativ till Champagne på nyår!

Vinet kammade hem brons i 2015 Decanter World Wine Awards.


10 december
2010 Nostos Alexandra’s

”Druvbuketten består av grenache, mourvedre och syra och får lite mindre än ett år på fat.
2010 är mitt i drickfönstret även om den ingalunda tar skada av ett par års ytterligare lagring. Doften uppvisar en viss mognad med tobakstoner, lite torkade frukter samt läder. Ovanpå det svarta körsbär, viol, salami och en fin kryddighet från faten. Smaken bjuder på vissa mognadstoner även om frukten ännu är härligt fruktgenerös. Körsbär, lagerblad, olivspad och en örtbukett. Tydliga tanniner som bidrar till djup. Lång kryddig eftersmak.”
Livets Goda #91 2015

Jultips!
Att njuta i favoritfotöljen eller i goda vänners lag när allt julstök är över.
Garanterat uppskattad som present när du är bjuden till middag.

9 december
Malvasia of Crete

Livets Goda Nr. 91/2015 – 90 poäng

-Världens viner, Chefredaktör Johan Franco Cereceda, Juni 2015
”En klassiker till vin med en överdos av mogen persika, honungssötma, aprikos, aningen nötigt med citrustoner och en härlig fyllighet i den eleganta, friska stilen. Prova till mandelkaka eller bakverk med citrusinslag.”

Intensiv djup doft av aprikos, persika och honung. Här finns även toner av vanilj och nektariner samt smör på rostat bröd.
Vinet har en mycket rik, fyllig smak av persika, nektarin, aprikos och honung. Mycket elegant med en förvånande frisk smak.

I framställningen av detta söta, vita dessertvin låter man druvorna soltorka under 9 dagar innan de pressas. Därefter lagras vinet på ekfat under 3 månader innan det tappas på flaska.
Malvasia of Crete är ett exceptionellt vin som framställts i mer än 300 år under venetianarnas styre runt Medelhavet (1300-1700). Lyrarakis för nu denna tradition vidare och genom att använda inhemska druvor i sin produktion anses man nu producera ett sött vin som starkt påminner om hur Malvasia ska smaka.

Jultips!
Lyrarakis Wines sänder en julhälsning och delar med sig av ett recept på Päronkaka att njuta till detta fantastiska vin.
Rreceptet är på engelska och vi valde att inte översätta det, vi hoppas det går bra – lycka till med er bakning!

Ingredients
180g Dried Duchess Pears
180ml Verjuice
Läs om Verjuice och vad det är här:  Verjuice/Din vinguide
1/4 cup water
1 cup caster sugar
4 egg seperated
80ml Extra Virgin Olive Oil
65g spelt flour & 1/2 cup plain flour
3/4 tspn baking powder

Verjuice Syrup
580ml Verjuice
250g caster sugar
1 cinnamon stick
3 fresh bay leaves
10g fresh ginger peeled & thinly sliced
40ml Verjuice additional

1
Reconstitute pears in ¾ cup of Verjuice and ¼ cup water overnight, or in the microwave in a covered bowl for 4 minutes on the defrost cycle.

2
Preheat oven to 180C. Line the base and sides of a 20 centimetre solid based cake tin, with greaseproof paper. Ensure the collar of the grease proof paper is 3-4 centimetres higher than sides of the tin.

3
For Verjuice syrup, place 500 millitres Verjuice, sugar, cinnamon and bay leaves in a large shallow saucepan approximately 28 centimetre in diameter. Bring to a rapid boil over a high heat. Boil for 6–8 minutes or until it begins to form brown caramel colour, remove cinnamon stick and discard, add the ginger. Continue cooking for 2–3 minutes over a high heat until deep golden brown but not burnt.

4
Remove from heat and stir in additional 1/3 cup of Verjuice.

5
Immediately pour into the cake pan to prevent further cooking. Arrange bay leaves and ginger and place pear on top of syrup.

6
For cake batter, in a mixing bowl beat half the sugar with egg yolks until thick and pale. With the mixer running slowly pour in Extra Virgin Olive Oil and Verjuice into the egg yolk mixture, whisk for 30 seconds to combine.

7
Sift in the flour and baking powder and beat for 1 minute or until batter is smooth. Pour into a large mixing bowl and set aside.

8
Place egg whites into a clean mixing bowl and whisk until soft peaks form. Continue to whisk, gradually adding remaining sugar. Continue to whisk until sugar has dissolved.

9
Gently fold in the meringue 1/3 at a time into the batter mixture using a metal spoon.

10
Pour mixture into a prepared tin and bake for 40-45 minutes, or until cooked all the way through. Remove from oven and allow to cool in the tin for 45 minutes to an hour. Before turning out pull out or cut off baking paper collar so it is level with the cake.

11
Turn out on plate and remove baking paper base.

 


8 december
Gecko, Cabernet Sauvignon – Ekologisk

86p. i Livets goda
”Rakt på sak Cabernet Sauvignon som är lätt att ta till sig. Stor doft med drag av svarta vinbär, ceder, hummus och nyslaget gräs.
Viss elegans som lär förstärkas med ett par års lagring. Smaken är relativt stor med bussiga drag av druvan, ett stänk kryddor, mynta och svag violton. Torr känsla, bra tanninstruktur och fin längd. God nu men utvecklas under ett par års tid. Lyrarakis imponerar på flera plan.”

Jultips!
Riktigt goda revbenspjäll hör julen till. Vi hämtar inspiration av Tommy Myllymäki.
Perfekt att förbereda och tillaga någon av mellandagarna när du är hemma och bara tar det lugnt då det krävs både tid och lite tålamod.

Myllymäkis grillade revbensspjäll med coleslaw

Ingredienser

1,2 kg  tjocka revben
2 dl  bbq-sås
3 msk  honung
2 tsk  spiskummin
2 klyftor  vitlök

Coleslaw
200 g  vitkål
200 g  fänkål
200 g  morot
3-4 dl  majonnäs
2 tsk  stött fänkålsfrö
1  citron, skal och ev lite saft
salt
svartpeppar

Gör så här:

Revbenen behöver förberedas innan de grillas.
Det finns två sätt, koka revbenen i saltat vatten så vattnet täcker i 3 timmar på medelvärme. Eller koka upp vatten med salt och slå över revbenen som ligger i ugnssäker form så att vattnet täcker. Baka sedan formen med vatten och revben i ugnen över natten på 90 grader i minst 8 timmar.
Börja med coleslawen, skiva eller strimla vitkål och fänkål tunt. Blanda med riven morot och mortlade fänkålsfrön.
Tillsätt lite salt och krama ur eventuell vätska.
Blanda ner citronskal, citronsaft och majonnäsen. Blanda runt och låt vila i kylen.
Blanda glazen med riven vitlök, bbq-sås, honung och spiskummin.
Grilla sedan revben hela, först utan glaze i ca 20-25 minuter med locket på, så de får lite färg och blir tillagade.
Pensla därefter revbenen med glaze flera gånger under ca 20 minuter, pensla och grilla om vartannat.
Servera revbenen med coleslaw.

God spis önskar O.Wines!

7 december
Erdut Traminac
Icewine

Icewine är en typ av vin som producerats av druvor som skördats och pressats i fruset tillstånd, vilket innebär att de plockas vid en temperatur av minst -7° C eller kallare. När druvorna fryser bildas iskristaller inuti dem samtidigt som druvornas innehåll av socker och aromämnen koncentreras i den druvmust som kan pressas ur dem. Ju lägre temperatur – desto sötare och mer koncentrerad druvmust och därmed också desto mindre mängd must som kan pressas ur druvskörden.

Icewines är söta dessertviner som ofta utmärker sig genom mer eller mindre utpräglade honungsaromer och en hög syrahalt vilket ger dem en fräsch smakprofil trots den höga sockerhalten. Icewines har också en tydligare druvkaraktär än ädelsöta viner.
Eftersom Icewine skörden är mycket arbetskrävande, de skördade mängderna ofta väldigt små och risken för att inte få någon skörd alls är väldigt stor, är Icewines i allmänhet väldigt dyra. För att göra 0,5 liter Erdut Icewine går det åt ca. 80kg druvor.

Kroatien har gjort söta Icewines under decennier och det här vinet är utan tvekan ett av de bäst producerade vinerna i världen.
Gyllene färg, doft av tropisk frukt och kanderade apelsinskal. Silkeslen i munnen med inslag av tropisk frukt, nektarin, persika, grape, honung och jasmin.

Jultips!
Det här är den perfekta julklappen till finsmakaren.

6 december
Erdut Zweigelt

Zweigelt har sitt ursprung i Österrike och är egentligen en korsning av druvorna St. Laurent och Blaufränkish. Korsningen genomfördes av dåvarande rektorn vid Vinhögskolan i Klosterneuburg, Fritz Zweigelt, från vilken druvan också fick sitt namn. Det är Österrikes mest odlade druva och den är även vanlig förekommande i Kanada och Kroatien. Druvan ger såväl torra som en hel del (mycket eftertraktade) söta viner.
Zweigelt påminner en hel del om Pinot Noir som ger lättare men mycket fruktiga viner.

Erdut Zweigelt har en mjuk doft av svarta vinbär och körsbär, inslag av läder.
I munnen sammetslent med mycket frukt, jordgubb, hallon, mörka körsbär och svart vinbär.

Med julens smaker!
Det här vinet passar till julbordets skinka och varma rätter.

5 december
Erdut, Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc är med sin ”gröna kostym” till skillnad från många andra viner utmärkt till gröna grönsaker såsom paprika, sparris, spenat, ärter och kronärtskocka för att nämna några. Vinets karaktär gör att det klarar hög syra och rätter med lite hetta. Riktigt bra till getost.

Tips!
Ta med till vänner och familj när det bjuds på fisk och skaldjur eller varför inte till det vegetariska julbordet.

4 december
Erdut Grasevina

Grasevina är en druva vars ursprung är relativt okänt. Vad man däremot vet är att den inte härstammar ur (den ofta jämförda) Riesling som är vanlig i Centraleuropa.
Grasevina (eller Welschriesling) är vanligt förekommande i Östeuropa och den är också Kroatiens mest odlade druvsort. Den ger i allmänhet fruktiga viner med en något blommig karaktär. Av Grasevina produceras (förutom fantastiska vita viner) även några av världens förnämsta icewines.

Så här beskriver Johan Franco Cereceda, chefredaktör på Världens viner Erdut Grasevina

”Spännande vin med mycket tropisk fruktighet i doft, både ananas, mogen melon och en del persika. I smak är det mycket fylligt med massor av karaktär, åter tropisk frukt, en bra syra och en avslutande, närmast len eftersmak. Utmärkt till grillad hälleflundra, grönsallad med chutney på tropiska frukter.” (juni 2015)

Vårt tips i jultider!
Som alternativ till glöggen när familjen eller vännerna samlas. Till pysselstunden eller julklappsinslagning.
Serveras kyld med torkad frukt och nötter som tilltugg.


3 december
Assyrtiko

Klar i färgen med fin doft av frukt, aningen ingefära samt citrustoner. Rik på mineraler i smaken en viss sälta vilket ger vinet dess karaktär.
Ett mycket speciellt vin med en oerhört intressant karaktär. Finessrikt och mycket spännande!

Till julbordet!
Assyrtiko passar till rökt lax – gärna med grillad sparris, hyvlad parmesan och ett stänk citron.

Du kan även göra en sallad med både vit och grön sparris, till detta behöver du:

600 gr rökt lax i skivor
8st små kvisttomater, klyftade
1 ask haricots verts
1 knippe grön sparris
1 knippe vit sparris
200 gr färsk getost
ruccola
citronzest
svartpeppar
rapsolja
Skala den vita sparrisen och koka dem mjuka i saltat vatten. Koka med Haricot vertsen det sista 2 minuterna.
Stek de gröna sparrisarna i rapsolja, salta och peppra.
Tillsätt resten av grönsakerna och smula i getosten.
Lägg laxskivorna på ett stort fat, ruccolan på grönsakerna med getost över, peppra och riv citronzest på.

 

2 december
2Mazi – ett välgörande vin i ett samarbete mellan två av våra producenter, Manousakis Winery och Lyrarakis Wines.

Här möts den fylliga och intensiva smaken från Roussanne druvan med den tydligt aromatiska Assyrtiko som även bidrar med sin höga syra.
Tillsammans ger denna druvblandning ett fylligt smakrikt vin med viss blommig karaktär. Doft av äpple, persika och örter.
Smaken är fylld av citrus och aprikos, eftersmaken blir lång och uppfriskande.

Matchande julmat:
Lutfisk serverad med vit sås, ärter, stekt lättrimmat sidfläsk och nykokt potatis på
Leif Mannerströms vis

4 portioner

Ingredienser

2 paket lutfisk

Sås:
1 1/2 msk smör
1 1/2 msk vetemjöl
3 dl mjölk (alternativt gräddmjölk)
några kryddpepparkorn
några vitpepparkorn
några svartpepparkorn
några kryddnejlikor
smör efter tycke och smak
spad från lutfisken att smaka av med

Till servering:
gröna ärter (djupfrysta petits pois)
schalottenlök
smör att steka i
lättrimmat sidfläsk
kokt potatis

Fisken:
Vattna ur lutfisken gärna två, tre nätter. Koka den på vanligt sätt i ugnen.

Gör såsen:
Smält smöret i en kastrull, gärna med beläggning. Rör i mjölet, blanda ­ordentligt och späd sedan med vätska under vispning. Lägg ner några korn kryddpeppar, vitpeppar, svartpeppar och några krydd­nejlikor. Låt småkoka i cirka 5 minuter, vispa då och då.
Sila såsen. Rör i en duktig klick smör och smaka av med en skvätt fiskspad.

Fräs djupfrysta små gröna ärter, petits pois, i smör med hackad schalottenlök till lutfisken.
Stek lättrimmat sidfläsk precis innan servering och bjud till lutfisken, liksom skirat smör, grovkrossad vitpeppar, kryddpeppar, svartpeppar och nykokt potatis.

 

1 december
Zazazu – Lyrarakis Wines

Rik, fruktig arom med inslag av persika, aprikos, citron och akacia.
Smaken är en sensation av fruktiga och krämiga toner som blandas ihop med en perfekt och naturlig sötma.

Perfekt till julens godis och desserter men kan även avnjutas tillsammans med anklever eller din favoritpaté