Utforska drycker

Avantis Estate

På Greklands näst största ö, med broförbindelse till fastlandet, öster om Athen finns en mycket uppskattad producent, Apostolos Mountrichas. I Grekland även känd som ”Syrah mannen” då han lyckats producera viner på nämnda druva som få lyckats överglänsa.

Året var 1994 då Apostolos beslutade att etablera sin vingård som han döpte till Avantis vilket också är det ursprungliga namnet på Evia.
Vingårdarna som är runt 20 hektar ligger i en magiskt vacker omgivning runt Afrati som i sin tur är beläget bara ett stenkast från berget Mount Dirfys. De imponerande vinrankorna slingrar sig brant uppför sluttningarna som närmast påminner om Côte-Rôtie i norra Rhone. Här odlar man bland annat Malagousia, Assyrtiko, Muscat, Sauvignon Blanc, Grenache Rouge och Merlot och i en av de branta sluttningarna kan man hitta hela 6 varianter av den mångsidiga Syrahdruvan.

Vingården Avantis har hyllats med flertalet internationella utmärkelser för sina viner. Flera av vinerna har belönats med över 90 poäng från kända vinskribenter såsom Robert Parker, Tara Q och Tony Aspler.

Sedan 2012 har familjen, som inkluderar frun Lenga, även haft vingårdar på Santorini under namnet Avantis Santorini Est. som 2021 bytte namn till Anhydrous då detta projekt blev fullbordat.
Filosofin här förlitar sig på experimenterande vinmakning med uråldriga vinframställningstekniker som producerar moderna viner med renhet och primära sortegenskaper.

Viner som återspeglar kopplingen till Santoriniens vattenfria land, jordens majestät, vulkanen, solen, havsbrisen, den kykladiska luften – den intensiva personligheten hos detta unika SUB-land.

Drycker från Avantis Estate