Utforska drycker

Bovio Barolo Arborina

Beställ för 549 kr
Typ
Rött vin, Vin
ABV
15%
Årgång
2017
Druva
Nebbiolo 100%
Land
Italien
Region
Barolo, Piemonte
Volym
750 ml
Producent

Beskrivning

Bovio Barolo Arborina är något av ett mästerverk.
Druvorna till vinet kommer från en av La Morras högst ansedda vingårdslägen, Arborina (läs mer om vingården här nedan).

Doften kommer du att minnas länge - den är förförisk, trollbindande och dröjer sig kvar i näsan långt efter att du ställt ifrån dig glaset.
Här finns en rik portfolio av mörka frukter (körsbär, plommon & björnbär) som backas upp av viol, rosor, rostad ek, läder, cederträ och en viss mineralet. I munnen är vinet lent och mjukt som sammet med smaker av smultron, jordgubb, körsbär och en aning lakrits. Extrem lång eftersmak.

Vingårdsläget Arborina ligger i ett optimalt syd/sydöstligt läge strax ovanför Annunziata i en perfekt formad amfiteater. Läget har gjort sig vida känt genom pionjärer som leddes av Elio Altare. Idag uppgår ytan i vingården till närmare 11 hektar varav närmare 75% består av vinrankor, i huvudsak Nebbiolo (närmare 70%).
Arborina delas av flera olika producenter där Altare och Mauro Veglio har störst andelar. Resterande yta delas av Renato Corino och hans bror Giovanni Corino, Bovio, Aurelio Settimo, Erbaluna samt Marco Curto.
Arborina sägs ge mjuka, lättdruckna viner med stil, elegans och finess och det kommer du att märka när du provar något av vinerna härifrån. Vinerna är bland de första som säljer slut och de volymer som skeppas ut från de olika producenterna är minst sagt blygsamma.
Bovio producerar runt 3 000 flaskor av sin Barolo från denna vingård.

I vinkällaren pressas druvorna under stor försiktighet varpå man låter musten jäsa på naturlig jäst under ca 15 dagar i temperaturkontrollerade ståltankar. Överpumpning sker regelbundet för att extrahera maximalt med färg och tanniner från Nebbiolodruvans skal. Därefter får vinet ligga i 3-4 veckor med skalkontakt och på sin jästfällning. Efter den påföljande malolaktiska jäsningen flyttas vinet över till stora ekfat där det får ligga mellan 20-24 månader. Därefter flyttas det återigen till betongtankar där det får ligga ytterligare ett antal månader innan det slutligen buteljeras på flaska.

 

 

Passar till

Barolo Arborina dricks bäst till rött kött, grytor, vilt och smakrika ostar. Även utmärkt till pasta och pizza!

MÖT PRODUCENTEN