Utforska drycker

Bovio Barolo Gattera

Beställ för 549 kr
Typ
Rött vin, Vin
ABV
15%
Årgång
2017
Druva
Nebbiolo 100%
Land
Italien
Region
Barolo, Piemonte
Volym
750 ml
Producent

Beskrivning

Gattera - inte bara känt för sina högklassiska viner utan även för det enorma cederträd som kröner vingårdskullens topp. Ingen som varit i trakterna kan ha undgått det fantastiska trädet som kastar sin skugga över de välskötta vingårdarna under det.
Det sägs att det italienska flygvapnet till och med använder trädet som ett riktmärke under sina flygningar över Langhe.

Bovio Gattera Barolo är den första Barolo som vinmakaren Bovio producerade och kanske inte konstigt då att vinet har en speciell status i vinvärlden.

Färgen är rubinröd med tegelfärgad kant. I doften hittar du bland annat rosblad, körsbär, läder, tobak, en aning tjära, lakrits och mörk choklad.
Smaken är inledningsvis ganska stram och torr innan den mörkröda frukten (hallon, jordgubbar, björnbär & körsbär) träder fram tillsammans med söta kryddor. Avslutet är långt och komplext och lämnar ett uns av rökighet (tjära) och flinta.

Gattera ligger i den nedre delen av La Morra på mellan 220-290 meters höjd och när man väl svängt av huvudvägen från Alba och tar den slingrande vägen upp mot Annunziata så kan man helt enkelt inte missa Gattera på högersidan och det berömda trädet som pryder vingårdens krön.
Gattera har en yta av ganska precis 30 hektar och på denna odlas i huvudsak Nebbiolo (75%). Förutom Bovio så har även Mauro Veglio och Fratelli Revello odlingar här.
Vinerna från Gattera anses som väldigt balanserade och varma med en fantastisk längd. Utöver det så har de ofta toner av tryffel och en aning tjära vilket gör att de är lätta att känna igen.

I vinkällaren får druvorna jäsa runt 15 dagar i temperaturkontrollerade träfat med kontinuerlig överpumpning för maximal extration av färg och tanniner. Därefter följer en 3-4 veckor lång skalmaceration och malolaktiskt jäsning innan vinet flyttas över till ekfat där det blir liggandes under 20-24 månader. Därefter flyttas vinet än en gång till stora betongtankar där det ligger ytterligare några månader innan det slutligen buteljeras.

 

 

Passar till

Barolo Gattera kan avnjutas på egen hand eller tillsammans med kraftiga rätter av rött kött eller vilt. Även utsökt till en krämig Risotto Porcini.

MÖT PRODUCENTEN