Utforska drycker

Dourakis Winery

Med siktet på att producera högkvalitativa viner, i en tid då vin såldes billigt på bulk genom kooperativ, flyttade familjen med Andreas Dourakis i spetsen, in i den gamla familjegården i Alikampos. En by belägen vid foten av de ”Vita bergen” i närheten av Chania på västra Kreta. Det är senare delen av 80-talet och det är få privatägda vingårdar som satsar på egna viner och det är många som tvivlar på hans framgång. Det ska dock visa sig att de tidigare studierna utomlands och arbetet för andra vingårdar ger resultat och plötsligt är Dourakis viner något att eftertrakta.
Det är 90-tal och med stor respekt för växtplatsen börjar arbetet med att anlägga små ekologiska planteringar runt gården. Byggnationen av den nya vingården börjar ta form och ytterligare några år senare öppnar Andreas upp för besökare att komma och uppleva vinerna på plats.

När 20-talet så går mot sitt slut är det dags att introducera nästa generation. Barnen, som nu är vuxna, Evie och Antonis är de som driver gården framgångsrikt i dag. Med stor respekt för naturen och faderns vision om viner som vittnar om sitt ursprung fortsätter utvecklingen i denna anda. Sedan 2019 är vingården helt solcellsdriven och man har utökat med en restaurang med epitetet ”från gård till gaffel”


Drycker från Dourakis Winery