Stora förändringar på gång! Senare i år tar vi nästa steg i vår resa.
Lämna din e-post till oss så kontaktar vi dig när det är dags.

STÄNG
Meny

Icewines

Publicerat för 9 år sedan

Icewine är en typ av vin som producerats av druvor som skördats och pressats i fruset tillstånd, vilket innebär att de plockas vid en temperatur av minst -7° C eller kallare. När druvorna fryser bildas iskristaller inuti dem samtidigt som druvornas innehåll av socker och aromämnen koncentreras i den druvmust som kan pressas ur dem. Ju lägre temperatur – desto sötare och mer koncentrerad druvmust och därmed också desto mindre mängd must som kan pressas ur druvskörden.

Icewines är söta dessertviner som ofta utmärker sig genom mer eller mindre utpräglade honungsaromer och en hög syrahalt vilket ger dem en fräsch smakprofil trots den höga sockerhalten. Icewines har också en tydligare druvkaraktär än ädelsöta viner.
Eftersom Icewine skörden är mycket arbetskrävande, de skördade mängderna ofta väldigt små och risken för att inte få någon skörd alls är väldigt stor, är Icewines i allmänhet väldigt dyra.
För att göra 0,5 liter Erdut Icewine (som vi nu stolt presenterar) går det åt ca. 80kg druvor.

De vanligaste druvorna för Icewines är Riesling (Europa) och Vidal (Kanada) men även Sylvaner, Cabernet Franc, Chardonnay och Chenin Blanc används.
I många europeiska länder använder man även Gewürtztraminer som sägs ge extra spännande Icewines med koncentrerade aromer av rosor och litchifrukt i kombination med honung. Gewürztraminer är betydligt mer ovanlig än Riesling och Vidal men används i det vin vi nu lanserar från kroatiska Erdut.

De länder som anses producera de främsta Icewines är Tyskland, Österrike och Kanada men i hela Centraleuropa har denna typ av vin producerats i årtionden och under senare år har Kroatien kammat hem fler och fler priser och utmärkelser internationellt.

Erdut Icewine Gewürztraminer 2012 finns nu tillgänglig att beställa direkt på vår hemsida eller via Systembolaget. Begränsat lager!