Stora förändringar på gång! Senare i år tar vi nästa steg i vår resa.
Lämna din e-post till oss så kontaktar vi dig när det är dags.

STÄNG
Meny

Kroatien!

Publicerat för 9 år sedan

Välkommen till Kroatien!

Ett land som vi svenskar lärt oss att älska och ett alltmer populärt turistmål. Förutom att landet bjuder på storslagen natur, en inbjudande kust, fantastisk mat och vackra bergsmiljöer så är Kroatien ett land att räkna med även när det gäller vin.

Kroatien har gamla anor och det produceras vin i stort sett i hela landet. Odlingsarealen uppgår till ungefär 60 000 hektar och produktionen av vin till mer än 2 miljoner hektoliter. Landet rankas som den 21:a största vinproducenten i världen.

I Kroatien finns närmare 1 500 olika viner men dessvärre är det bara en bråkdel som når ut till övriga länder. Då landet ligger i Medelhavsklimat med långa, varma och torra somrar och korta, fuktiga vintrar lämpar sig läget speciellt bra för vinodling.

Några av de druvsorter som trivs bra i detta klimat är bland andra Malvazija, Grasevina och Plavac Mali som är nära besläktad med Zinfandel. Viner som görs av Plavac Mali bedöms ofta som några av världens främsta viner.

Vi lanserar nu ett antal viner från vingården Erdut, en av Kroatiens största och mest kända. Erdut är beläget på en halvö längs floden Donau vid bergen Dalj i östra Kroatien. Odlingarna är belägna på närmare 200 meters höjd på södersluttningar. Den sandiga och leriga jordmånen är idealisk för druvodling och här produceras några av Kroatiens främsta viner.

Av Erduts totala produktion är ca. 80% vita viner och resterande 20% röda. De vanligaste druvsorterna är Riesling, Chardonnay, Gewurtztraminer, Sauvignon Blanc och Pinot Gris medan de röda till största delen består av Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot och Frankovka.

I vår strävan att lansera kvalitetsviner från de (i Sverige) underrepresenterade regionerna har turen nu kommit till Kroatien. Först ut är ett underbart vitt vin producerat av 100% Sauvignon Blanc, ytterligare ett vitt av 100% Grasevina och ett fantastiskt rött Zweigelt. Under de månader vi provat kroatiska viner har vi valt ut dessa som vi nu stolt presenterar för alla er andra att upptäcka.

 

Återigen – Välkommen till Kroatien och ett land att upptäcka!!