Hej, vi vill bara kolla att du är gammal nog
Den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år
Anhydrous Winery
Här presenterar vi Anhydrous. En annan sida av Apostolis Montrichas, grundare av Avantis Estate, vars intresse för Santorini resulterade i ett projekt som tog sin start 2012 och blev verklighet i och med öppnandet av Anhydrous vingård 2021. Filosofin för framställningen av vingårdens viner har sina grunder i experimenterandet av gamla vinmakarmetoder med målet att framställa moderna viner som utrycker renheten i den karakteristiska terroiren på Santorini.
Azienda Agricola La Carlina
La Carla föddes ur generationers kärlek till vardagslivet kring vingårdarna, med nya generationens kunskap och mod, att från traditionell odling skapa en dynamisk och målinriktad verklighet baserad på ekologisk och hållbar vinmakning.
Dourakis Winery
Med siktet på att producera högkvalitativa viner, i en tid då vin såldes billigt på bulk genom kooperativ, flyttade familjen med Andreas Dourakis i spetsen, in i den gamla familjegården i Alikampos. En by belägen vid foten av de ”Vita bergen” i närheten av Chania på västra Kreta. Det är senare delen av 80-talet och det är få privatägda vingårdar som satsar på egna viner och det är många som tvivlar på hans framgång. Det ska dock visa sig att de tidigare studierna utomlands och arbetet för andra vingårdar ger resultat och plötsligt är Dourakis viner något att eftertrakta.
Det är 90-tal och med stor respekt för växtplatsen börjar arbetet med att anlägga små ekologiska planteringar runt gården. Byggnationen av den nya vingården börjar ta form och ytterligare några år senare öppnar Andreas upp för besökare att komma och uppleva vinerna på plats.
När 20-talet så går mot sitt slut är det dags att introducera nästa generation. Barnen, som nu är vuxna, Evie och Antonis är de som driver gården framgångsrikt i dag. Med stor respekt för naturen och faderns vision om viner som vittnar om sitt ursprung fortsätter utvecklingen i denna anda. Sedan 2019 är vingården helt solcellsdriven och man har utökat med en restaurang med epitetet ”från gård till gaffel”
Moschopolis Winery
”Ekologisk vinodling, med vetenskaplig utveckling som bygger på tradition, så liten påverkan som möjligt på ursprunget ”terroir”, och en strävan av äkthet och elegans” är vinmakarens egen beskrivning.
Vi har en känsla av att Moschopolis är precis rätt i tiden!
Grundat 2016 av Dr Georgios Germanis, som innan dess gjort sig känd som vinodlare och vinkonsult. Nu driver han sin egen vingård tillsammans med sin familj. Platsen är Monopigado, utanför Thessaloniki. Här har man totalt 19 hektar, 11 i produktion, 5 planterade, 3 vingårdar med ett mikroklimat från 150 till 950 m. ö.h. Druvor som odlas är; Assyrtiko, Malagousia, Mavrotragano, Xinomavro, Syrah, Pinot Noir är de druvor som odlas.
Unika smakrika viner
Moschopolis står för mycket terroirdrivna viner med låg intervention, d vs liten påverkan, men samtidigt ytterst nödvändig sådan för att få det resultat man önskar. Användning av inhemsk jäst och buteljering utan filtrering bidrar till detta. Vi hoppas att du blir nyfiken och vill prova dessa unika smakrika viner av enastående karaktär och komplexitet.
Mega Spileo Estate
Beläget i hjärtat av Chelmos-Vourakis National Geopark, ett skyddat område, i den nordvästra delen av Peloponnesos. Mad anor från antika legender och historiska traditioner, platsen av höga berg, platåer och raviner. En unik geologisk blandning av naturlig skönhet och med ett mikroklimat som är perfekt för vinodling.
I vingårdarna som tillhör Mega Spileo bedriver man ekologisk vinodling enligt gamla vinmakningstraditioner. Resultatet ger utsökta viner med mycket karaktär, förträffliga aromer och komplexitet.
Kechris
1939 startade familjen Kechris’s produktionen av Kechribari Retsina. Från deras familjerestaurang, Kokoras, i gamla stan i Thessaloniki spreds dess rykte och efterfrågan ökade i snabb takt.
I dag, snart 100 år senare är familjen vida känd för sina Retsina i olika stilar.
Det var under 70-talet som exporten till Europa tog fart, främst till Tyskland. Det är även under denna period som Stelios Kechri, son i tredje generationen tar sin examen i vinkunskap i Dijon, Frankrike.
Med Stelios utbildning och kunskap startar en ny epok för familjen Kechri, med modernisering av vingården och med helt nya tekniker och med intresset för de inhemska druvorna börjar vinerna ta ny form.
Detta skall senare belöna familjen med utmärkelser för den nu förfinade Kechribarin och 2003 får vinet sin första guld utmärkelse och är således den första retsinan att få ett så högt skattat omdöme.
I dag anses Kechris Retsina vara den bästa och vi kan bara instämma!
Förutom den klassiska Retsinan i droppformad flaska har de en Rosé Retsina, en Pet Nat Retsina och inte minst den topprankade Tear of the pine, som är gjord på druvan Assyrtiko!
Detta vin har sannerligen tagit retsinan till en högre nivå där den står sig mot många av de i dag ansedda internationella vinerna.
Manousakis Winery
Många är vi som besökt Kreta och kanske har du som vi, blivit förälskade i denna ö.
Det är här som vår idé om att börja importera grekiska viner tog sin form och när vi mötte Alexandra Manousakis fanns det inte några tvivel. Det tog sin tid, närmare 2 år innan vi från idé kunde kliva ut och presentera O.Wines & Spirits. För oss kommer Manousakis alltid finnas nära våra hjärtan.
Lefka Ori, eller de ”Vita Bergen” har i årtusenden försörjt kretensarna med kristallklart vatten samtidigt som de bidragit till fantastiska miljöer där timjan, basilika, rosmarin, lavendel och andra örter växer vilt. Här frodas växtligheten och det är på sluttningen av dessa berg som vi hittar några av Kretas mest kända vinodlingar.
Manousakis Winery grundades 1984 av Theodore Manousakis som då, efter många år i USA där han fått sin utbildning, träffat sin fru och bildat familj, återvänt till sin födelseby Vatolakkos med en dröm och önskan om att kunna berika och på ett sätt betala tillbaka alla år av frånvaro till ön och byborna, deras traditioner kring vin och mat så som han mindes dem från sin tidiga barndom.
Theodore även kallad ”Ted” har USA som sin bas och hemvist men vingården är i familjens ägo och drivs i dag av Alexandra Manousakis, yngst av tre döttrar, född och uppvuxen i USA med examen inom konst och ”Business Administration” Filosofin på gården är enkel och bygger på att noggrant och ekologiskt odla och vårda gårdens vinstockar och därigenom fånga den unika kärnan i Lefka Ori ”de Vita bergens” terroir för att ge vinerna dess karaktär.
Till skillnad från de flesta andra grekiska vingårdar vi samarbetar med har Manousakis många viner på Internationella druvsorter som Roussanne, Syrah, Grenache för att nämna några. Dessa var de man först planterade men med tiden har man även utökat med inhemska sorter som Vilana, Romeiko och Assyrtiko.
Avantis Estate
På Greklands näst största ö, med broförbindelse till fastlandet, öster om Athen finns en mycket uppskattad producent, Apostolos Mountrichas. I Grekland även känd som ”Syrah mannen” då han lyckats producera viner på nämnda druva som få lyckats överglänsa.
Året var 1994 då Apostolos beslutade att etablera sin vingård som han döpte till Avantis vilket också är det ursprungliga namnet på Evia.
Vingårdarna som är runt 20 hektar ligger i en magiskt vacker omgivning runt Afrati som i sin tur är beläget bara ett stenkast från berget Mount Dirfys. De imponerande vinrankorna slingrar sig brant uppför sluttningarna som närmast påminner om Côte-Rôtie i norra Rhone. Här odlar man bland annat Malagousia, Assyrtiko, Muscat, Sauvignon Blanc, Grenache Rouge och Merlot och i en av de branta sluttningarna kan man hitta hela 6 varianter av den mångsidiga Syrahdruvan.
Vingården Avantis har hyllats med flertalet internationella utmärkelser för sina viner. Flera av vinerna har belönats med över 90 poäng från kända vinskribenter såsom Robert Parker, Tara Q och Tony Aspler.
Sedan 2012 har familjen, som inkluderar frun Lenga, även haft vingårdar på Santorini under namnet Avantis Santorini Est. som 2021 bytte namn till Anhydrous då detta projekt blev fullbordat.
Filosofin här förlitar sig på experimenterande vinmakning med uråldriga vinframställningstekniker som producerar moderna viner med renhet och primära sortegenskaper.
Viner som återspeglar kopplingen till Santoriniens vattenfria land, jordens majestät, vulkanen, solen, havsbrisen, den kykladiska luften – den intensiva personligheten hos detta unika SUB-land.
Domaine Skouras
Vinmakaren som tidigt fångade vårt intresse och som vi uppvaktade i flera år innan vi slutligen fick möjligheten att lägga till deras viner i vår portfolio.
Domaine Skouras är en av Greklands främsta vingårdar vars terroir-drivna viner är eftertraktade både i det egna landet men även runt om i världen. Beläget i den inte helt okända Nemea regionen på Peloponnesos i Grekland.
George Skouras födds 1959 i byn Argos, en av de äldsta platserna i Europa med en 3000 år lång tradition av vin och kultur.
Som 18-åring åkte George för att studera agrikultur vid universitetet i Dijon i Bourgogne, Frankrike. Hans möte med regionens vinodlare och druvsorterna Chardonnay och Pinot Noir förtrollade honom. Han tog sin examen och åren därefter ägnade han åt att fördjupa sina kunskaper genom att samla erfarenhet i flera av de klassiska vinproducerande regionerna i Frankrike, Italien och Grekland. När han senare återvände till sina hemtrakter var han fast besluten att start upp sin egen vinproduktion. Året var 1986. Utan redskap och vingårdar startade han verksamheten i sin fars garage. Genom att låna utrurstning och hyra in sig hos andra vinproducenter. Med manuella tappningsmaskiner och vad som i dag kan tyckas, omodern teknik var siktet redan från början inställt på att producera högkvalitativa viner. Med sin kunskap och genom arbetet med både lokala och internationella druvsorter så kom flaggskeppet, Megas Oenos. En ”blend” på druvorna Cabernet Sauvignon och Aigorgitiko, även känd som Saint George. Den huvudsakliga och viktigaste druvan för Nemea regionen och det är också den som Skouras Grand Cuvee Nemea är gjord på.
George Skouras blev en pionjär för det ”nya” vinlandet Grekland och i dag har han en toppmodern och mycket välbesökt ”State-of-the-art” vingård alldeles i utkanten av PDO Nemea.
Azienda Agricola Renato Corino
Endast iklädd en handduk runt höfterna, nyduschad och på väg till övervåningen för att klä på sig, hälsar Renato glatt på oss som sitter runt det rustika bordet i familjen Corinos provningskök. Liliana, Renatos fru som serverat oss vin, ler mot honom och oss för att sedan fortsätta provningen.
Minst sagt ett ovanligt första möte men ett av de mest familjära och minnesvärda under våra år.
Det blev en lång och trevlig kväll med mycket skratt och goda viner.
2005 bestämde sig bröderna Guiliano och Renato Corino, efter 20 års samarbete, att dela upp faderns vingård i varsin del. Det blev starten för Renatos egen etikett under namnet Azienda Agricol Renato Corino. Platsen är La Morra, nordvästra Italien, och i hjärtat av vingården Arborina som är en av de främsta i regionen finner man i dag ett modernt vineri kombinerat med familjens bostad.
Det är Renato själv som förvaltar gården och vinodlingarna, till sin hjälp har han sina två barn Stefano och Chiara samt sin fru Liliana. Med en egen modern tolkning, driven av sin passion och med stor entusiasm, producerar Renato viner djupt förankrade med regionen och dess vintraditioner.
Vingårdarna som är fördelade över 8 hektar ger ca. 50.000 flaskor årligen och är bland de bästa och mest kända i La Morra.
Arborina, Rocche dell’Annunziata, Conca och Roncaglie. De fyra Baroloviner som produceras är; Barolo del Comune di La Morra, Barolo Arborina och Barolo Rocche dell’Annunciata. De fjärde och sista vinet, Barolo Riserva görs på ett speciellt urval av 50 år gamla Nebbiolo från Rocche vingård.
Ytterligare viner som produceras är Dolcetto d’Alba, Nebbiolo d’Alba, Barbera d’Alba och Barbera Pozzo.
Pozzo vingård planterades 1950 och är en av de högst belägna i La Morra.