Stora förändringar på gång! Senare i år tar vi nästa steg i vår resa.
Lämna din e-post till oss så kontaktar vi dig när det är dags.

STÄNG
Meny

Sköna maj välkommen!

Publicerat för 8 år sedan

Under maj månad kommer vi att presentera massor av spännande nyheter – flertalet av dem helt okända för den svenska marknaden men prisade internationellt. Här kommer en kortare presentation av några av dessa nyheter:

Lyrarakis Thrapsathiri 2015

Druvan Thrapsathiri har sitt ursprung på Kreta och är idag en av öns mest lovande och intressanta druvsorter. Den har i årtionden överskuggats av den populärare druvan Vilana men tack vare vinkännare världen över har den nu hittat sin egen plats och hyllas för sina högkvalitativa egenskaper. Thrapsathiri har utvecklats för att stå emot även de hetaste platserna på Kreta och den är enormt motståndskraftig mot uttorkning. Den ger däremot inte så stora skördar vilket gör att man som producent behöver mycket tålamod och envishet för att lyckas.

Lyrarakis Wines är just en sådan producent. De har lyckats rädda flertalet druvsorter från utrotning och när nu Thrapsathiri hittar utanför landets gränser så är det med jubel den tas emot. Druvan Thrapsathiri ger i första hand torra vita viner med en blekt gulgrön färg. Doften domineras av frukt såsom melon och persika. Den växer över hela ön, från Chania i väster till Sitía i öst.

Lyrarakis Assyrtiko Vóila 2015

Assyrtiko är den druva som är synonymt med Grekland och som i första hand associeras med ön Santorini där den också har sitt ursprung. Nu finns den spridd över stora delar av Grekland och dess övärld och man ser även att övriga världen försöker sig på att odla upp denna hyllade druvsort.

Precis som Thrapsathiri så trivs Assyrtiko i varmt och torrt klimat. Det är också en av världens få druvsorter som sägs vara resistent mot Phylloxera och många andra druvplågor. Assyrtiko ger ofta krispigt torra viner med en perfekt balans mellan alkohol och hög syra. De domineras ofta av mineraltoner (krita, grafit) och inslag av citrus. Assyrtiko ger viner och upplevelser utöver det som vanligen klassas som ”kommersiellt” och vill du hitta något som verkligen sticker ut och är något utöver det vanliga så ska du prova Assyrtiko!

Assyrtiko, såväl ekfatslagrad som stålfatslagrad åldras med värdighet. Det är ett vin som matchar fisk och skaldjur och som med fördel njuts till framför allt ostron, musslor eller bläckfisk.

Lyrarakis Kotsifali 2014

Kotsifali beskrivs ofta som ”Kretas själ” i vinvärlden, mycket beroende på att de röda vinerna är av större vikt än de vita och Kotsifali är således också en av de mest spridda och odlade över ön. Kotsifali har en naturligt hög sockerhalt vilket i regel ger hög alkohol. Därav skördas druvan oftast tidigt under säsongen och det är bara ett fåtal, högt aktade producenter som lyckas göra ett rent Kotsifali vin. Oftast blandas druvan med Mandilari som bidrar med färg och tanniner.

I de fall Kotsifali får agera på egen hand ger druvan runda och fylliga viner. Det är ett matvänligt vin som passar perfekt till grytor, kött eller korvrätter. Är vinet lagrat på ekfat så når det sin fulla potential efter 6-8 år då det utvecklat en mjuk struktur och ett brett spektrum av smaker.

Lyrarakis Mandilari Rosé 2015 & Mandilari Plakoura 2013

Mandilari (även känd som Mantilari, Mandelaria eller Amorghiano) växer framför allt på öarna i Egeiska Havet. Starkt förknippad är druvan med Rhodos och trakterna runt Iraklion på Kreta. Med tanke på druvans struktur skulle man kunna tro att Mandilari ger fylliga viner med hög alkoholhalt men i själva verket är det precis tvärtom. Den är mörk till färgen och har ett tjockt skal fullt av tanniner vilket ger torra, sträva och något alkoholsvagare viner.
Mandilari når sällan över 13% i alkoholstyrka och blandas i regel med andra druvsorter för fyllighet och kropp. Liksom med Kotsifali är det endast topproducenterna som kan framställa rena Mandilari viner.
Lyrarakis Wines, som är en av Kretas mest framstående producenter visar i sin serie av ”Bergsviner” att man verkligen behärskar området. Druvan odlas på en höjd av ca. 500 meter i området Peza, söder om Iraklion på vingårdens omgivande bergssluttningar.

Du hittar aktuella lanseringsdatum under respektive vin. Samtliga släpps dock under maj månad via Systembolagets beställningssortiment.