Stora förändringar på gång! Senare i år tar vi nästa steg i vår resa.
Lämna din e-post till oss så kontaktar vi dig när det är dags.

STÄNG
Meny

Upptäck Assyrtiko!

Publicerat för 9 år sedan

Assyrtiko är definitivt en av de druvsorter (om inte den) som utan tvekan satt Grekland på vinkartan. Det är 1 av de 3 mest odlade druvsorterna (efter Agiorgitiko och Xinomavro) och också en av världens äldsta druvsorter. På Santorini, där druvan har sitt ursprung, har man funnit rester av vinodlingar som kan dateras ca. 3 500 år tillbaka i tiden.

Assyrtiko har förmågan att bibehålla en hög syra under mognadstiden vilket gör den ganska unik. Den trivs i vulkanjord och eftersom denna typ av underlag finns på flera av Greklands öar så har det blivit naturligt att odling av druvan tagits upp även på dessa. Utöver den höga syrahalten så tillför druvan stora doser av citrus och mineral till vinet.

Assyrtiko benämns ofta som ”den vita druvan i den röda skepnaden” då den ger stora fylliga och aromatiska viner med en genomsnittlig alkoholhalt på 13,5%.

Vi har nu nöjet att presentera Assyrtiko från den välkända vingården Lyrarakis (Kreta). Det här är ett stort vin. Aromatiskt med hög syra, citrustoner, mineraler och en liten sälta som gör vinet spännande och unikt. Det passar utmärkt till alla typer av fisk och skaldjur, sommarens sallader eller bara som sällskapsdryck. Prova det gärna till grillad fisk!

Har du inte upptäckt Assyrtiko än så är det kanske dags nu!