Utforska drycker

Enzo Boglietti Barolo Fossati

Beställ för 719 kr
Typ
Rött vin, Vin
ABV
14,5%
Årgång
2016
Druva
Nebbiolo 100%
Land
Italien
Region
Barolo
Volym
750 ml

Beskrivning

Vingårdsläget Fossati sträcker ut sig i en lång sluttning precis på gränsen mellan La Morra och Barolo. 69% av ytan ligger inom Barolo och de övriga 31% i La Morra. Läget har en nästan helt östlig exponering och ligger på en höjd av mellan 340-480m.
Med tanke på exponeringen och höjden så borde vinerna härifrån vara fräscha och eleganta men så är faktiskt inte fallet. Vinerna som produceras från Fossati ger verkligen fylliga, tanninrika viner som behöver tid för att nå sin fulla potential.

Fossati är närmare 34 hektar och här odlas i huvudsak Nebbiolo (85%). Ytan delas av flera producenter av vilka de mest kända kanske är Boglietti, Borgogno, Vietti, Roberto Voerzio och G.D. Vajra.
Bogliettis del sträcker sig över både Barolo och La Morra och ligger på mellan 370-420m höjd. 30% av rankorna har en ålder på 65 år och de resterande 70% är runt 20 år.

Barolo Fossati är ljust rubinröd med en något tegelfärgad nyans. Doften är intensivt aromatisk med djupa inslag av torkade blommor (rosblad) och massor av röd frukt (hallon, körsbär, granatäpple), en dos torkade aprikoser, en viss pepprighet och en del jordnära toner.
I munnen får du mer röd frukt (hallon, jordgubbar) men också svart vinbär, lite muskot och toner av viol och lite lakrits. Smaken är delikat och josig, nästan lite fläskig - stor och komplex med perfekt integrerade tanniner. Lång och rik eftersmak.

När druvorna plockats, sorterats och hamnat i vinkällaren så får de jäsa i 20 dagar med daglig överpumpning för maximal skalkontakt. Därefter får de ligga ytterliga runt 60 dagar på sin jästfällning innan de överförs till franska ekfat och foudres.

Totalt producerades 3 600 flaskor (750ml), 100 Magnum och 25 Dubelmagnum av 2016 Barolo Fossati.

Klassad som en av seklets bästa årgångar (tillsammans med 2013) så är det här ett vin du definitivt inte vill missa. Vinet har en lagringspotential på minst 20-25 år.

OBS! Begränsad tillgång!

Passar till

Kraftiga kötträtter av nöt, kalv, lamm, vilt eller fläsk samt mustiga grytor.

MÖT PRODUCENTEN