Hej, vi vill bara kolla att du är gammal nog
Den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år
Amalia Barolo Bussia Vigna Fantini
Guld - Berliner Wine Trophy
Prisvinnare
Beskrivning
Vingårdsläget Bussia kanske inte behöver någon vidare presentation men då Bussia är det enskilt näst största vingårdsläget i Barolo (bara San Pietro är större) så kan vikten av läge vara värt att förtydliga.
Bussia är närmare 300 hektar stort och inom Bussia finns en mängd appelationer där även några av världens främsta vinmakare har några av sina absolut bästa lägen (ex. Aldo Conterno, Oddero &, Prunotto).
Några namn som du säkerligen känner igen är bl a Colonello, Romirasco & Vigna Fantini.
Närmare 90% av den totala ytan är planterad med vinrankor där Nebbiolo står för största andelen med runt 85%.
Cascina Amalia har sitt läge i vingården Vigna Fantini på ca. 450m höjd. Här växer Nebbiolorankan med en densitet av ca. 5 000 plantor/hektar och läget har en sydvästlig exponering. Skördeuttaget är ca 6 ton/år och hektar. Jordmånen är s.k. tortonisk (Tortonian Soil) och består till största delen av lera, uppblandat med kalk- och sandsten. Den är mineralrik, framför allt på mangan och magnesium. Denna jordmån hittar man främst i La Morra, Barolo och i de västra delarna av Monforte d'Alba.
Den andra jordmånen (Helvetian Soil) finner man främst i de östra delarna av Monforte d'Alba och Serralunga d'Alba och den är en sedimentär jordart, mindre bördig och kompakt än den tortoniska.
Det sägs att den tortoniska jorden ger mjukare och fruktigare viner och Amalias Barolo är ett typexempel på en riktigt fruktig, saftig och rund Barolo.
Färgen är mörkt rubinröd och i doften hittar du klassiska Barolotoner såsom nypon, körsbär, läder och en aning sötlakrits. Örtighet, lite viol, torkade blommor och ett uns rökighet avrundar den komplexa bouqueten.
Smaken är extremt välbalanserad med mogna men ändå täta tanniner. En aning blodapelsin, mörk tät frukt och körsbär gör sig också påminda.
Druvorna skördas för hand och efter avstjälkning får druvorna jäsa på sina skal med daglig överpumpning under cirka 20 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen får vinet mogna under 32 månader i stora franska ekliggare (26hL). Därefter får vinet vila ytterligare ett antal månader på flaska innan det släpps ut på marknaden.
Amalia Barolo Bussia Vigna Fantini 2019 var det högst prisade Barolovinet i Decanter's årliga World Wine Awards 2023 där det tilldelades ett "Platinum Award" med hela 97 poäng.
Läs mer här:
https://awards.decanter.com/DWWA/2023/wines/732612
År 2019 är aven rankad som en av de bästa årgångarna i Barolo, efter 2013 och 2016. Du kan givetvis dricka det redan nu men lägg gärna undan några flaskor för framtiden.
Lagringspotential: minst 15-20 år.
Passar till
Dricks till rustika kötträtter, grytor och vilt. Dekantera och låt lufta minst ett par timmar.