Utforska drycker

Bovio Barolo Parussi

Beställ för 679 kr
Typ
Rött vin, Vin
ABV
15%
Årgång
2017
Druva
Nebbiolo 100%
Land
Italien
Region
Barolo, Piemonte
Volym
750 ml
Producent

Beskrivning

Klassisk Barolo för den mer erfarne Baroloälskaren.

Färgen är intensivt rubinröd med en nyans av tegel. Doften är full av röd frukt där framför allt körsbär, röda vinbär och plommon sticker ut. Därtill en aning cederträ, vällagrad balsamvinäger, tobak, läder och rosblad.

I munnen fortfarande ungt med tydliga tanniner och bra syra. Smaken är varm och fyllig med toner av blåbär, plommon, körsbär, svart te, läder, vanilj och en aning kakao.

Vingårddsläget Parussi är den första MGA klassade vingården man stöter på när man kör från Alba upp mot Castiglione Falletto. Vingården ligger i ett västligt till sydvästligt läge och tillhör alltså byn Castiglione Falletto. Bovios läge i vingården vetter mer mot syd än väst och anses därmed gynnsamt för deras Nebbiolo och vinerna som de producerar härifrån.

Castiglione Falletto ligger mellan de 2 huvudsakliga jordmånerna i Barolodistriktet och består således av en mix av den tortoniska (Tortonian Soil) och den s.k. Helvetian Soil. Vinerna från denna region uppfattas ofta som betydligt stramare, med mer tanniner, ett rejält bett och med mer kraft än vinerna från exempelvis La Morra eller västra Monforte d'Alba.
Sammanfattat kan man säga att vinerna från Castiglione Falletto kräver längre lagring för att runda av de ofta skarpa tanninerna och för att få vinet att lugna ner sig. Orkar man vänta så är det väl värt mödan.

I vinkällaren pressas druvorna försiktigt och får sedan jäsa på naturlig jäst i ungefär 15 dagar i temperaturkontrollerade träfat där regelbunden överpumpning sker för att dra ur maximalt med färg och tanniner från skalen. Därefter skalmacereras vinet i 3-4 veckor innan den malolaktiska jäsningen tar vid. Vinet flyttas sen över till ekfat där det mognar under 20-24 månader innan det återigen pumpas över till stora betongtankar där det vilar ytterligare några månader innan det tappas på flaska.

 

Passar till

Barolo Parussi avnjuter du bäst till en bit mat och då helst rött kött, vilt, grillat eller till smakrika grytor.

MÖT PRODUCENTEN