Utforska drycker

Cascina Amalia

Amalia bildades så sent som 2003 då familjen Boffa köpte en gammal bondgård uppförd under tidigt 1900-tal med tillhörande land och vingodlingar. Man spenderade åtskilliga år att rusta upp såväl hus som vingårdar, och i dag har de en supermodern vingård för tillverkning av exklusiva viner. Den gamla bondgården har man dessutom anpassat till ett varmt välkomnande Bed & Breakfast.
Här finns Marai Angela som i första hand sköter om familjens B&B, fadern Gigi som hjälper till där han behövs, och sonen Paolo som sköter om vinodlingarna och vintillverkningen. Till sin hjälp har de den framstående agronomen GianPiero Romana och oenolgoen Piero Ballario.

Amalia ligger i Monforte d’Alba och de vingårdar som tillhör familjen är:
-Sant’Anna på ca. 3 hektar där man odlar Dolcetto, Barbera och Rossese Bianco, en ovanlig druvsort som ursprungligen härstammar från Ligurien men som funnits i Monforte så länge att den nu inkluderats i listan över tillåtna druvor i Piemonte.
-Salicetti där man huvudsakligen odlar ovan nämnda Rossese Bianco.
-Le Coste, på endast 1 hektar ligger ca. 500m från Amalia’s vinkällare. Här odlas Nebbiolo varav de bästa druvorna väljs ut till produktionen av Barolo Le Coste.
-Montagliarotto, vars storled är runt 6 hektar. Här odlas Nebbiolo och Barbera.
-Fantini di Bussia. Här odlas Nebbiolo till familjen Barolo Bussia

Drycker från Cascina Amalia