Utforska drycker

Amalia Barolo Le Coste Di Monforte

Beställ för 529 kr
Typ
Rött vin, Vin
ABV
14,5%
Årgång
2018
Druva
Nebbiolo 100%
Land
Italien
Volym
750 ml
Sockerhalt
Region
Barolo, Piemonte
Producent

Beskrivning

Le Coste di Monforte har bara till relativt nyligen varit relativt okänt för de flesta - utom för en skara riktiga Barolokännare som gärna påminner om att hjärtat i denna vingård (som även kallas Castlé) länge försåg den anrika producenten Giacomo Conterno med Nebbiolodruvorna som skulle ge det världsberömda vinet Barolo Monfortino.
Under senare år har det även visat sig att den homogena jordmånen i vingården har gett enormt bra och välstrukturerade viner. Några av de mer kända appelationerna i vingården är bland andra Mosconi och Ginestra.
Le Coste di Monforte har en areal av runt 50 hektar och den huvudsakliga ytan ligger i ett öst/syd och sydvästligt läge där Nebbiolorankan är den mest planterade druvan med närmare 70%.

Amalias Le Coste di Monforte har länge varit en favorit hos våra kunder och den första årgången såg dagens ljus 2010.
Färgen är djupt rubinröd och i doften som är oerhört finessrik hittar du generös frukt där körsbär, jordgubbar, björnbär, tobak, lite rökig mineral och höstlöv gör sig särskilt påminda.
Smaken har en fint, noga avvägd bärighet, josigt med toner av svarta vinbär, björnbär och lite plommon. Vidare kan urskönjas nyanser av rostade hasselnötter, muskot och viol.
Följsamma tanniner och precist integrerad syra gör vinet extra njutbart. Allt är perfekt sammanflätat ända till det långa och mjukt avrundande slutet. Lång eftersmak.

Amalia förfogar över 1 hektar mark på 400m höjd i vingården där nuvarande vinrankor planterades redan 1982. Tätheten på rankorna uppgår till 5 000/hektar och skördeuttaget för detsamma är ca. 6 ton.

Druvorna skördas för hand och får efter noggrann avstjälkning och rensning genomgå en jäsning med daglig överpumpning i 20 dagar innan den malolaktiska jäsningen tar över. Därefter får vinet spendera 32 månader i stora franska ekliggare (2 600 liter) innan de buteljeras och tillbringar ytterligare tid innan de får släppas till försäljning.

 

Passar till

Vinet avnjuts bäst till rätter av rött kött, gärna vilt eller grillat. Står sig även utmärkt på egen hand tillsammans med gott sällskap!

MÖT PRODUCENTEN