Hej, vi vill bara kolla att du är gammal nog
Den här webbplatsen innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig till dig som är över 25 år
Renato Corino Barolo Arborina
Beställ för 589 krBeskrivning
Färgen är vackert transparent rubinröd.
Vinet har en sval framtoning, oerhört elegant med rödbärig frukt där körsbär och rosor dominerar. Vinet har kompakta och mogna tanniner och du hittar inslag av röda bär, körsbär och rosor. Det finns fortfarande en del ek som kommer att mattas av med åren, för det här vinet tål en rejäl dos av lagring även om det är en fröjd att dricka ungt. Eftersmaken är lång och klingande ren. Ett vin i den eleganta klassen.
Vingårdsläget Arborina ligger i ett optimalt syd/sydöstligt läge strax ovanför Annunziata i en perfekt formad amfiteater. Läget har gjort sig vida känt genom pionjärer som leddes av Elio Altare. Idag uppgår ytan i vingården till närmare 11 hektar varav närmare 75% består av vinrankor, i huvudsak Nebbiolo (närmare 70%).
Arborina delas av flera olika producenter där Altare och Mauro Veglio har störst andelar. Resterande yta delas av Renato Corino och hans bror Giovanni Corino, Bovio, Aurelio Settimo, Erbaluna samt Marco Curto.
Arborina sägs ge mjuka, lättdruckna viner med stil, elegans och finess och det kommer du att märka när du provar något av vinerna härifrån. Vinerna är bland de första som säljer slut och de volymer som skeppas ut från de olika producenterna är minst sagt blygsamma.
Renato Corino innehar 0,75 hektar av Arborina och dessa ligger i direkt anslutning till deras vinkällare på 300-320 meters höjd i syd/sydöstligt läge. Gör du ett besök på vingården kan du bakom glasväggar i deras vinkällare se rotstockarna slingra sig ner långt under jorden.
Medelåldern på vinstockarna ligger på närmare 50 år och skördeuttaget är mellan 4-5 ton/hektar och år.
Renato producerar runt 4 000 flaskor av sin Arborina per år och då tillgången är så begränsad säljer vinet slut snabbare än något av vinerna i vår portfolio.
I vinkällaren sker jäsningen i rostfria och temperaturkontrollerade ståltankar under ungefär 1 veckas tid varpå den malolaktiska jäsningen på träfat tar vid. Lagring sker i nya och använda ekfat under minst 24 månader och därefter vilar vinet ytterligare en tid på flaska innan det släpps ut på marknaden. Vinet genomgår ingen filtrering .
94 poäng – Livets Goda, Januari 2018 (blindprovat):
Livets Goda - Renato Corino
Passar till
Avnjuts till alla typer av kött – gärna fylliga och smakrika grytor samt till pastarätter. Även utmärkt till pasta och risotto!
Relaterade produkter
Välkommen till vår nya mötesplats!
Nu är vi äntligen igång med vår nya hemsida!
Välkommen till vår nya mötesplats