Utforska drycker

Enzo Boglietti Barolo Brunate

Beställ för 899 kr
Typ
Rött vin, Vin
ABV
14,5%
Årgång
2019
Druva
Nebbiolo 100%
Land
Italien
Region
Barolo
Volym
750 ml

Beskrivning

Mörkt rubinröd färg med något tegelfärgad kant.

I doften hittar vi inledningsvis körsbär, viol, tobak och lakrits. Dyker vi djupare ner i glaset så framträder även toner av rosblad, jordgubbar, plommon, läder, sågspån (ceder) och lite söta kryddor. Här finns även den för Barolo så karakteristiska doften av lite polish och tjära.
I munnen hittar vi både röd och mörk frukt såsom körsbär, jordgubbar, björnbär och plommon. Syran backar upp frukten perfekt och får den nästan att kännas lite sötaktig vilket är lite av Enzos magi, att liksom trolla bort den skarpa och intensiva syran och få den att kännas inbakad i all frukt.
Det här är ett vin som vinner på att dekanteras. Ge det ett par timmar, eller ännu hellre en hel dag så kommer du att bli rikligt belönad.
Lagringspotentialen i Enzos viner är enorm och det här vinet kan du utan vidare stoppa undan och "glömma bort" i minst 15-20 år - problemet är väl bara att man sällan vill vänta så länge...

Vingården Brunate omfattar närmare 30 hektar där den största andelen (68%)  ligger i La Morra och resterande yta ligger i Barolo. Den har ett homogent syd/sydöstligt läge och ligger på 230-405 meters höjd. Här odlas nästan uteslutande Nebbiolo (96%).
Boglietti har sina vinstockar i den övre sektionen på mellan 300-350m höjd.

Viner från Brunate anses ge väldigt strama, maskulina och tongivande viner och det finns många uppmärksammade och hyllade producenter som gör viner från detta vingårdsläge, där kanske Giuseppe Rinaldi, Roberto Voerzio, Vietti, Oddero och Ceretto hör till de mer omtalade.

I vinkällaren får vinet jäsa i temperaturkontrollerade fat under 20 dagar med daglig överpumpning. Därefter får vinet ligga ytterligare 60 dagar med sina skal för maximal urlakning.
Vinet lagras i 30 månader på både franska ekfat och i stora ekliggare (s.k. foudres).

Enzo gör runt 2 500 flaskor/år (750ml) av Barolo Brunate. Därtill produceras även ett antal Magnum och Dubbelmagnum.

Passar till

Kötträtter av nöt, vilt, lamm eller kalv samt mustiga grytor

MÖT PRODUCENTEN